Bewaaradvies

Bewaaradvies 2017

Omnivent Techniek informeert u graag gedurende het bewaarseizoen elke week (of als de omstandigheden daarom vragen) over de beste instellingen voor uw bewaarschuur zodat u het meeste uit uw product haalt. Raadpleeg het kopje ‘Actueel’ en 'Diensten' voor uitgebreide richtlijnen. 

 Dit is het laatste bewaaradvies van het seizoen 2016-2017 (week 9 t/m 15 januari). Vanaf 4 september 2017 vind u hier het wekelijkse bewaaradvies.

Weersverwachting

Het wordt een week met normale, lage temperaturen. Overdag schommelt de temperatuur tussen 3 en 6 graden, terwijl er later in de week ’s nachts sprake is van lichte vorst. Door de lage temperaturen zal het zowel overdag als ’s nachts makkelijk zijn om te koelen met buitenlucht. 

Het minimum dauwpuntverschil kan deze week zonder problemen op -1 gezet worden. Het maximum dauwpuntverschil stelt u in op -20 zodat u er zeker van bent dat u zelfs met zeer drogend weer gebruik kunt maken van buitenlucht. Let op de minimum buitentemperatuur, bij een waarde van 0 graden zult u waarschijnlijk niet gedurende de hele week met buitenlucht kunnen ventileren. Kies voor een minimum van -2 graden als u ’s nachts onbeperkt buitenlucht wilt gebruiken. Een minimum kanaaltemperatuur van 4 graden is daarbij een goede waarde. 

Vorstbeveiliging

De vorstbeveiliging van de OmniCuro is standaard ingesteld op 1 graad (kanaaltemperatuur). Het lopende programma stopt als de gewenste temperatuur is bereikt. U kunt deze waarde veranderen onder het kopje ‘Installateur’ en dan ‘Vorstbeveiliging’. Bij de ACT-20 en 40 krijgt u alleen een alarmmelding bij een te lage kanaaltemperatuur. Deze kunt u instellen op pagina 19 'Alarm', regel 06 kanaaltemperatuur.

Aardappel

Draaiuren 

Tijdens de Masterclass van 17 november kwam dit onderwerk ook al uitgebreid aan bod, maar het is van belang het aantal draaiuren te beperken en niet de ventilatorcapaciteit. Dit zorgt ervoor dat het vocht wel snel wordt afgevoerd maar dat uw product niet te veel uitdroogt tijdens dit proces. 

Tekort uitgangsmateriaal

De vaste commissie voor pootaardappelen van de NAK heeft besloten dat de norm voor groeischeuren voor Klasse B is verruimd naar 1,5 centimeter, met als reden een tekort aan uitgangsmateriaal voor de verwerkende industrie. Bron: NAK, 8 december

Producttemperatuur

Let er op om de aardappelproducttemperatuur niet te snel te laten zakken, maar doe dit geleidelijk. Een daling van 0.5 graad per dag is ideaal. Als het binnenkort weer wat warmer wordt dan zal de temperatuur van het product ook omhoog gaan. Dit is niet bevorderlijk voor de kiemrust.

Bewaarprogramma

Gezien de fase van het bewaarseizoen zullen alle telers nu op hun gewenste eindtemperatuur zitten, waarbij ze gebruik maken van het programma Koelen Bewaren. 

Uien

U kunt nu overgaan op het programma Koelen Bewaren, waarbij u de producttemperatuur langzaam naar beneden kunt laten gaan. Ook is het mogelijk om met dit programma zowel de product RV als de producttemperatuur in stellen. U kunt daarbij ook gebruik maken van een temperatuurcurve waarbij het programma zelf berekent hoeveel de temperatuur per dag moet zakken.

Bedenk daarbij wel dat het programma eerst kijkt naar de producttemperatuur, als deze bereikt is dan stopt het programma, ook al heeft u een bepaalde gewenst product RV aangegeven. Kies in dat geval een lagere producttemperatuur zodat het programma door kan gaan met drogen.

Let er ook dat onder het kopje RV-regeling (OmniCuro) u een onder- en bovengrens ‘gewenste temperatuurafwijking RV-regeling’ kunt aangeven. Deze zijn standaard ingesteld op -0.5 en +0.5 graad. Hiermee kan de producttemperatuur toch nog een halve graad onder of boven de gewenste producttemperatuur dalen/stijgen om zo tot de gewenste RV te komen. Dit doet het programma door langer door te gaan met het ventileren met buitenlucht.

Advies

Klik hier voor de beste instellingen per product

In de handleiding die u heeft gekregen tijdens de aanschaf van uw Omnivent bewaarcomputer leest u meer instellingen. Achterin deze handleiding staat ook een lijst met mogelijke storingen en hoe u deze kunt oplossen. Geen handleiding meer? Neem dan Contact op met Omnivent!

Behoefte aan meer kennis van bewaren? Schrijf u dan in voor een bewaartraining.

Disclaimer

De inhoud van dit advies is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Aan deze aangeboden informatie en/of diensten kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend. Omnivent Techniek aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor onjuiste of onvolledige informatie. Schade ontstaan bij of door gebruik van dit bewaaradvies, kan op geen enkele wijze voor rekening van Omnivent Techniek komen.  

Copyright Omnivent Techniek  2016. Alle rechten voorbehouden.