Bevochtigen

Bevochtiging voor kwaliteit en opbrengst

Ventileren en koelen in de aardappelbewaring heeft een drogend effect en kan uitdroging veroorzaken. Uitdroging ontstaat doordat het product te veel vocht afgeeft aan de omgeving. Dit gebeurt bij aardappels die in een omgeving met een luchtvochtigheid (RV) lager dan 95% bewaart worden.

Waarom bevochtigen?

  • Uitdroging heeft veel gevolgen voor het gewas. Een oplossing is het bevochtigen van de aardappelen.
  • Bevochtigen beperkt het gewichtsverlies
  • Bevochtigen verhoogd de productkwaliteit (minder drukplekken) 
  • Bevochtigen voorkomt vrije vochtdruppels/ condensatie in de bewaring 
  • Bevochtigen werkt koelend zodat er minder uren met buitenlucht geventileerd of mechanisch gekoeld hoeft te worden.
  • RV beheersen

Bevochtigen verhoogt het RV% in de bewaring. Een verhoging van 94% naar 98% RV bij stabiele temperaturen zorgt al voor een daling van vochtafgifte van de aardappelen met een factor 3! (resultaat uit pilotproject ‘Bevochtigen met de Omnibreeze’ i.s.m. Lambweston