CO2 verversen

CO2-AFZUIGING: MINDER KOSTEN, MEER KWALITEIT

De kwaliteitseisen van de afnemer, aan de door u verbouwde en bewaarde producten, worden steeds hoger. Omnivent denkt mee, ontwikkelt en innoveert continu bewaartechnieken om uw product aan alle hedendaagse kwaliteitseisen te laten voldoen. Voor CO2 verversing in de bewaring installeert Omnivent sinds enige jaren een separaat CO2-afzuigsysteem.

RISICO’S TRADIONEEL CO2 VERVERSEN

In de aardappelbewaring wordt CO2 ververst om verstikking van de aardappel en een negatief effect op bakkleur tegen te gaan. Doordat de laatste maanden de temperatuur hoger is geweest dan normaal, komt er tijdens een CO2 verversingsactie met een traditioneel ventilatiesysteem waarbij alle luiken worden geopend en alle ventilatoren opgestart, veel warme buitenlucht in de bewaring. Dit heeft inefficiëntie, kwaliteitsafname van de aardappel en bewaarverliezen tot gevolg. 

OPLOSSINGEN

Om de energiekosten, het kwaliteits- en gewichtsverlies van uw product te reduceren heeft Omnivent een CO2-afzuiging ontwikkeld die zich concreet richt op de CO2 en deze afvoert. CO2 is zwaarder dan lucht en zakt naar het laagste punt in de bewaring. Door vlak boven de vloer een unit met een kleine ventilator en diverse buizen te plaatsen, kan de CO2-afzuiging gericht de CO2 afzuigen. De CO2-afzuiging is als separaat systeem geschikt voor elke bewaring. De toepassing en uitvoering van de CO2-afzuiging is zeer divers en daardoor af te stemmen op elke situatie.

Bedrijf Van de Eijk uit Numansdorp over de recent aangeschafte CO2-afzuiging:
‘De CO2-afzuiging werpt merkbaar vruchten af. De hardheid van de aardappel is een stuk beter, er vindt minder veroudering plaats. Ik heb het idee dat ik minder hoef te draaien doordat de lucht nu beter ververst wordt. Daardoor constateer ik ook minder uitdroging!’

OMNIRECUP

Voor extreem warme (of koude) klimaten heeft Omnivent voor CO2-afzuiging de OmniRecup ontworpen. Deze wordt al geruime tijd geïnstalleerd in landen zoals India, Mexico en Brazilië. De OmniRecup zuigt, net zoals de CO2-afzuiging, de CO2 verzadigde lucht af. Daar waar CO2-afzuiging zich enkel richt op het afzuigen van de CO2, ververst de OmniRecup de lucht in de bewaring met behoud van de bewaartemperatuur. In warme klimaten wordt dit gedaan door de afgezogen koude cellucht, via een warmtewisselaar te verversen. Zo koelt de bestaande cellucht de nieuwe warme lucht. (in koude klimaten wordt dit principe andersom toegepast) Zo wordt de geïnvesteerde energie hergebruikt, waardoor de mechanische koeling minder draaiuren hoeft te maken, wat een aanzienlijke energie besparing oplevert. Daarnaast blijft het product beter op temperatuur waardoor er minder kwaliteit verloren gaat. De ventilatoren draaien minder zodat gewichtsverlies wordt beperkt en energie wordt bespaard. Meer weten over de OmniRecup? Klik dan hier. 

HEEFT U PROBLEMEN MET BAKKLEUR?

Een te hoog CO2-gehalte in de bewaring tast de bakkwaliteit van aardappelen aan. Vooral bij friet- en chips aardappelen is het effect van deze zogenoemde ’verstikking’ het grootst doordat er verhoogd risico op bakverkleuring is. Heeft u hiermee te maken dan is het goed om met een CO2-meter het CO2-gehalte in de bewaring in kaart te brengen.

Wilt u meer weten over de CO2-afzuiging of wilt u het CO2 gehalte in uw bewaring laten meten? Neemt u dan vrijblijvend contact op met de Omnivent adviseur in uw regio.

Actueel