Actueel

"Mooi en precies regelbare aardappelbewaring bij Mts Van Der Bos"

"Op het bedrijf van Kees van der Bos verrees een compleet nieuwe bewaarloods. Het beperkt transport met aardappelen. Binnen in de loods kunnen de aardappelen bij verschillende bewaarregimes bewaard worden. Ook is er plaats voor het stammenmateriaal, waar de zoon van Van der Bos mee kweekt.

„Wij huurden opslag- en koelruimte bij anderen. Je bent dan altijd onderweg met aardappelen. Dankzij de nieuwe bewaarloods hebben we alles op het eigen bedrijf”, zegt akkerbouwer Kees van der Bos. Het bedrijf is gespecialiseerd in kwaliteitspootgoed. „We telen hoofdzakelijk S en SE pootgoed. Door de opbouw van latente bacteriën in pootgoed is het steeds later in het seizoen bekend waar het goede materiaal is. Het betekent dat je heel goed moet bewaren.”

De HZPC-teler besloot behalve te kiezen voor kistenbewaring, ook meerdere bewaarregimes in verschillende cellen mogelijk te maken. Omnivent leverde de benodigde techniek. „We wilden de bewaring toespitsen op het ras”, zegt Van der Bos. Hij koos voor vier opslagruimtes met verschillende temperaturen. „In de eerste cel hebben we ons eigen pootgoed. Daarbij zitten ook de vroege Berber en Anabel. De tweede cel is voor middelvroeg materiaal. Die houden we op 4 graden. De late rassen bewaren we zonder mechanische koeling op 6,5 tot 7 graden. Op die temperatuur proberen we dat te houden. De vierde cel is voor het bruto product. Het is een tochtcel voor 700 kuubskisten. De deuren werken geautomatiseerd alsof het luiken zijn. Onze buurman heeft er ervaring mee. Het kost weinig energie.”

   

Tekst: Jorg Tönjes, Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: Agrio / Akkerwijzer ,2016 : Nieuwbouw; mooi en precies regelbare aardappelbewaring.  

Klik hier voor het complete artikel

Facebook

Omnivent Tweets